Gedaan met ‘Zwarte’ Piet: tv-zenders en speelgoedwinkels sluiten Pietenpact
Ketnet, Studio 100, VTMKZOOM, speelgoedketen Dreamland, de onderwijskoepels en de Gezinsbond: allemaal hebben ze het Pietenpact getekend. Met die intentieverklaring moet een einde komen aan de “raciale stereotypering” die rond Zwarte Piet hangt. Maar voor de rest is de invulling vrij: roetpieten, ongeschminkte pieten of regenboogpieten kunnen allemaal.
Het Pietenpact is een initiatief van de vzw Huis deBuren, een vereniging die zich inzet voor de cultuur van de Lage Landen. Zij hebben een jaar lang in alle stilte gewerkt aan een draagvlak voor een oplossing voor de discussie die al jaren in Nederland en ook bij ons woedt.
Sommige mensen vinden dat Zwarte Piet een racistisch gegeven, anderen willen niks veranderen aan het beeld van Zwarte Piet. Het pact zoals het nu voorligt, moet een einde maken aan die discussie. Alles mag en kan, zolang er geen sprake is van racistische stereotypering.
Volgens de vzw zijn er genoeg alternatieven: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten – roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten – jong en oud komt verblijden.
De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen dit Pietenpact digitaal ondertekenen. Het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben het pact al ondertekend.
Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen verbant.
Bron: het Nieuwsblad 11/11/2016
Sinterklaas zet dit jaar op zaterdag 12 november voet aan Vlaamse wal. Rond 13.40 uur komt hij dan met de stoomboot uit Spanje aan in Antwerpen, zo meldt Ketnet, kinder- en jeugdzender van de VRT, dinsdag.
De stoomboot van de Sint meert zoals gebruikelijk aan tegen het ponton aan het Steenplein. Daar zal hij worden verwelkomd door Antwerps burgemeester Bart De Wever.
Daarna gaan de goedheilig man en zijn Pieten richting het Steen, vanwaar ze in stoet via de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt trekken. Ze zullen daar rond 14.45 uur aankomen. De Sint zal dan vanop het bordes van het stadhuis de kinderen en hun mama’s en papa’s toespreken.
De intrede is ook te volgen op Eén en Ketnet (vanaf 13.30 uur).
Bron: gva: 01/11/2016
Sint is al in de winkels (en dat verwart kinderen)
Sinterklaas is nog lang niet in het land, maar toch vind je zijn snoepgoed al in de winkels. Reclame maken voor de sint mag eigenlijk pas vanaf 1 november. Maar volgens de federatie van de sector, Comeos, kan je handelaars niet verbieden om de producten zelf al in de rekken te leggen.
Volgens kinderpsychologe Vanessa Van Schuerbeek verwarren we op die manier jonge kinderen. "We moeten de aanloopperiode veel korter houden", vertelt ze aan VTM NIEUWS.
bron: hln: 15/10/2016
Supermarktketen doet óók Sinterklaas in de ban op verpakkingen
NEDERLAND
De Nederlandse supermarktketen Jumbo doet dit jaar uitingen van Sinterklaas en Pieten op een gedeelte van het assortiment in de ban. Het bedrijf heeft daartoe besloten omdat het "al enkele jaren moeilijk is om een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is". Jumbo is niet actief op de Belgische markt.
Jumbo neemt een unieke beslissing, want niet eerder werd naast Zwarte Piet óók Sinterklaas verbannen. De personages zullen geweerd worden van de verpakkingen van het huismerk van de supermarkt. Er zijn geen andere voorbeelden van winkels bekend die voornemens zijn om Sinterklaas te weren van verpakkingsmateriaal.
De veelbesproken Zwarte Piet is al jaren punt van discussie. Vorig jaar besloot Jumbo zowel witte als zwarte Pieten af te drukken op verpakkingen.
In een verklaring laat Jumbo weten dat ze het sinterklaasfeest vooral als een kinderfeest ziet, met het heerlijk avondje als hoogtepunt. "Daarom hebben we er in 2016 voor gekozen niet de traditionele afbeeldingen van Sinterklaas en Pieten te gebruiken, maar dit kinderfeest te vieren met cadeautjes, snoepgoed, symbolen als een mijter, pet en schoen en afbeeldingen van veel blije kinderen."
Jumbo wil geen verdere toelichting geven op het besluit om zowel Sinterklaas als Pieten te weren op alle accesoires.
Kinderrechten
Het besluit van Jumbo volgt op het nieuws van vanmorgen, toen de Nederlandse Kinderombudsman in een rapport liet weten dat Zwarte Piet in strijd is met kinderrechten. Volgens Margrite Kalverboer draagt Zwarte Piet in zijn huidige vorm bij aan pesten, uitsluiting of discriminatie.
bron:hln 16/10/2016
Nieuwe rel: "Zwarte Piet zet aan tot pesten en discriminatie"
Zwarte Piet is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag, stelt de Nederlandse Kinderombudsman vanmorgen in een nieuw rapport. De 'kindervriend' kan volgens Margrite Kalverboer bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en moet daarom worden aangepast.
Zwarte Piet zou daarom flink moeten veranderen zodat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest. "Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie", aldus de Kinderombudsman in het rapport.
Het is voor het eerste dat de onafhankelijke Ombudsman zich mengt in de Zwarte Pietdiscussie. Hoe er dan wel invulling aan Zwarte Piet moet worden gegeven, weet Kalverboer niet.
Klachten
Kalverboer ontving naar eigen zeggen diverse klachten van mensen over Zwarte Piet, en het verzoek een standpunt in te nemen over de figuur. "Veel gekleurde kinderen met wie we spraken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond de Sinterklaastijd erger wordt", aldus Kalverboer.
"Kinderen ervaren de combinatie van een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet als negatief en discriminerend voor mensen met een donkere huidskleur. De Kinderombudsman vindt het op basis van deze gesprekken aannemelijk dat kinderen gepest of gediscrimineerd worden met daarbij verwijzingen naar Zwarte Piet."
Discussie
Kinderen zeggen verder ook dat volwassenen de discussie op een onprettige manier domineren, blijkt uit het rapport. De ondervraagde kinderen geven aan mee te willen denken over aanpassingen aan de figuur van Zwarte Piet en vinden dat volwassenen het goede voorbeeld moeten geven.
BRON/ HLN/ 30/09/2016
Sints speculaasspecerijen
Ssssssst, ik ga iets vertellen over specerijen in de speculaas van de Sint!
Als er iets is waar Sinterklaas niet zonder kan, dan is het wel speculaas. Sinterklaas zonder speculaas...hij zou niet dezelfde zijn. Specerijen geven de warme, winterse smaak aan deze koek.
Maar wat zijn specerijen eigenlijk? Welke planten, delen van planten of kruiden gaan in het speculaasdeeg?
Ik haal mijn boeken boven en lees:" Indien het aromatische deel van de plant gedroogd wordt en verwerkt, spreken we van "specerijen". Een ander boek vertelt me: "Ter onderscheid van kruiden, die ook vallen onder de definitie 'aromatische stoffen', zijn specerijen vooral afkomstig uit tropische contreien en dan vooral uit Azië." Ik denk dat het niet heel duidelijk is wat nu precies onder kruiden of specerijen valt. Het zal de pieten die de speculazen bakken worst wezen. Als de koeken maar lekker zijn.
"Wat doen de pieten in hun speculaasdeeg?" vraag ik me af en stap onbevreesd de pietenbakkerij binnen.
"Specerijen zijn in verschillende vormen te koop," zegt de opperpiet.
"Schors, gedroogde bladeren, vruchten, zaden, poeders of wortels en die komen dan uit verre, mysterieuze, nostalgische, warme landen. Ze komen uit het geheimzinnig Oosten, daar waar het aards paradijs ergens ligt. Een tuin vol bloemen en planten, die geuren naar het zoete aroma van specerijen."
De opperpiet is nu niet meer te houden: "Met scheepsladingen vol hebben de Nederlanders ze in de zestiende en zeventiende eeuw naar Europa gebracht. Lange tijd hadden ze zelfs een monopolie op de handel en hielden ze voor de Engelsen en Spanjaarden angstvallig verborgen waar ze werden verbouwd. Specerijen vormden vroeger de basis van de geneesmiddelen. Wie geld had kon specerijen kopen in de apotheek om er allerlei kwalen mee te genezen. In de kloosters hadden ze een specerijenkast. De monniken bewaarden daar bijvoorbeeld peper,kaneel,gember en geneeskrachtige wortels".
Goede smaak
De opperpiet was dus welbespraakt, maar nu wist ik nog niet welke kruiden hij in zijn speculaas deed.
Ik vroeg: "En welke specerijen gebruik jij?"
Hij antwoordde: "Je kan allerlei specerijen gebruiken zoals kruidnagel, kardemon, gember, anijs, kaneel, nootmuskaat... Daarnaast gebruiken we ook nog noten, amandelspijs, goudblaadjes, honing, gekonfijt fruit en glazuur
De specerijen geven een goede smaak aan de koeken, maar hebben ook nog hun eigen werking."
"Nu heb ik ook een vraagje voor jou," zei de piet, "welke werking hebben de specerijen en wat kan je er nog mee doen?"
Met alle soorten van genoegens vertelde ik het hem:
Kaneel (cinnamomum Zeylanicum)
Deze specerij werkt algemeen opwekkend, antiseptisch, antibacterieel en antiviraal.
Kaneel hielp vroeger bij verkoudheid, griep, reumatische aandoeningen en nierproblemen.
De apotheker gaf kaneel tegen diarree en slechte spijsvertering. Vrouwen die ongewenst zwanger waren gebruikten vroeger kaneel als abortief middel.
Er is ook kaneelolie op de markt en die werkt krampwerend. De vluchtige olie heeft niet dezelfde eigenschappen als de specerij. In de olie zitten namelijk geen looistoffen.
Gebruik deze etherische olie NOOIT inwendig. Het is één van de gevaarlijkste oliën.
Je kan de olie wel uitwendig gebruiken maar dan enkel met een draagstof zoals bijvoorbeeld amandelolie...maar vraag hierbij raad aan een bevoegd persoon.
Kaneel is een stukje van de kaneelboombast. De binnenste bast van de kaneelboomscheuten worden elke twee jaar verzameld.
Kaneelstokjes zijn sterker van smaak en langer houdbaar dan gemalen kaneel
‘Canna’ is Latijn voor stok of tak en verwijst naar de vorm waarin de specerij in Europa aankwam. De kurkachtige buitenlaag wordt van de bast geschraapt, zodat de schone lichtgekleurde binnenkant overblijft. Deze krult bij het drogen en lijkt op een pijpje.
Kaneel is lekker in gebak (met appel) pudding, kompot en glühwein.
In Italië, Spanje en Canada doen ze kaneel bij de soep, groenten, tomatensaus en couscous.
Kardamom (Elettaria cardamomum)
In Indië is kardamom of kardemom de koningin van de specerijen. Deze specerij gebruiken de Indiërs en Chinezen al meer dan 3000 jaar tegen longziekten, koorts, urinewegen- en spijsverteringsklachten;
De apotheker gebruikte kardamom ook om de slechte smaak van andere artsenijmiddeltjes de camoufleren.
Kardamom is de vrucht van een plant die nauw verwant is met gember en kurkuma.
In de Scandinavische landen eten ze graag kardamombrood. In onze streken is deze specerij bijna niet gekend.
Kardamom wordt ook gebruikt in kerrie, likeur, tandpasta en kauwgom. Kardamom verleent een kruidige geur aan eau-de-cologne. Deze specerij geeft zepen, cosmetica producten en parfums een oosters tintje.
Muskaatnoot (Myristica fragrans)
De muskaatboom zorgt voor nootmuskaat.
De volksgeneeskunde kende brandewijn met nootmuskaat tegen maagpijn. Als er iemand last had van zenuwpijn en reuma, dan kreeg die omslagen met nootmuskaat. Voor aambeien had de apotheker geraspte nootmuskaat met reuzel. Een hoge dosis vluchtige nootmuskaatolie werkt abortief. Daarom niet teveel muskaatnoot gebruiken als je zwanger bent.
De muskaatnoot is de zaadkern van een vlezige vrucht, die aan de tropische muskaatboom groeit. In de banketbakkerij weten ze nootmuskaat te appreciëren. Deze specerij geeft smaak aan sauzen en pickles. Ook in de bereiding van vlees en aardappelpuree is het op zijn plaats. Vroeger kruidden ze er bier mee. In warme wijndranken zit vaak muskaatnoot. Gemalen nootmuskaat verliest zijn smaak nogal vlug. Koop daarom liever hele noten en rasp er een beetje vanaf.
De olie van muskaatnoot komt ondermeer voor in de parfumerie.
Nootmuskaat is waarschijnlijk veiliger om te gebruiken dan foelie.
Foelie
Foelie is afkomstig van dezelfde boom als de muskaatnoot. Foelie is nl. de vlezige, netachtige zaadrok die rond de zaadkern of muskaatnoot zit. De smaak van foelie is milder dan die van muskaatnoot, maar ook veel doordringender. In tegenstelling tot de muskaatnoot mag je foelie meekoken. Het gebruik is hetzelfde als van de muskaatnoot.
Gember (Zingiber officinalis)
Gember werkt goed tegen reisziekte. Het brengt ingewanden tot rust en is een waardevolle bron van vitamine A en C. Kauwen op de verse wortel zou helpen tegen keelpijn net als gemberthee. De apotheker gebruikte gember om bepaalde, niet lekker smakende preparaten, wat op te vrolijken. Gember tinctuur (alcoholisch aftreksel) is vaak verwerkt in smeersels om de bloedsomloop te verbeteren
De naam ‘gember’ komt van het Sanskriet en betekent ‘als een hoorn gevormd’. De wortels van de plant doen inderdaad denken aan het gewei van een hert. De jonge wortels kan je gebruiken zoals verse gember. Gember is verwerkt in kruidenmengsels (kerrie), in likeuren, pickles, confituur, bier, sausen (tomatenketchup).
Kruidnagel (Eugenia caryophyllata)
Kruidnagel werkt antiseptisch en is een opwekkend maagmiddel. Kruidnagel zit verwerkt in "Eau des Carmes" (Carmelieten water) of milisse spiritus.
Etherische olie van kruidnagel is bijtend en antiseptisch. Het zit vaak verwerkt in preparaten voor mondverzorging. Deze tinctuur gebruikten ze vroeger al tegen huidinfecties zoals voetschimmel.
Vroeger probeerden vrouwen het baren te verlichten met kruidnageltinctuur. Daarvoor lieten ze kruidnagels in wijn trekken. Thee hielp bij misselijkheid .Kruidnageltinctuur verdrijft insecten.
Kruidnagels zijn gedroogde bloemknoppen. De boom waaraan ze groeien is de kruidnagelboom. In de keuken kan je kruidnagels gebruiken in stoofschotels, soepen, sauzen, marinades en in zoete gerechten, als onderdeel van koekkruiden, in warme wijn en in rode kool. In industriële bereidingen van sauzen en pickels verwerken ze kruidnagel veel. De olie gebruiken ze in de parfumerie en in de tandheelkunde omwille van de verdovende en ontsmettende eigenschappen.
bron: tuinadvies.be
Bloemstuk voor Sinterklaas: Dag Sinterklaasje
In België wordt Sinterklaas typisch op 6 december gevierd. Deze datum is de naamdag van Sint Nicolaas.
Pakjesavond wordt vooral bij onze noorderburen uitbundig gevierd op 5 december en daar mag een aangepast versierde tafel niet bij ontbreken...
Wat heb je nodig
- 2 jutezakjes
- 2 vazen gevuld met steekschuim
- jute lint
- piepschuim kubusjes
- bloemenbuisjes
- inpakpapier
- wol
- pietriet
- guta perka (=floristentape)
- lelies
- gypsofhyla
- rozen
- bos jonge worteltjes
- appelboor
- schaar, mes, plakband
- enkele krammen
Hoe ga je te werk
- Voor de jutezak:
- Vul de vazen met goed nat steekschuim en zorgt dat het goed geklemd zit.
- Snij de lelies goed schuim aan op de gewenste lengte en haalt er de overtollige bladeren van weg, stop ze daarna in het steekschuim.
- Neem enkele takjes van het gipskruid en steekt dit dicht bij elkaar kort boven de jutezak.
- De jutezak wordt nu dichtgebonden, dit is de "zak van zwarte piet"
- Maak deze in tweevoud, voor elke kant van de tafel één.
- Voor de kleine kubus:
- Pak de kubus netjes in met het sint-inpakpapier.
- Met de wol maak je een strik om het pakje.
- Er wordt een gat gemaakt voor het bloemenbuisje; doe dit met een appelboor.
- Vul dit met water en stop de schuin en kort aangesneden rozen in dit buisje
- Doe er enkele toefjes gypsophyla erbij.
- Met het pietriet worden lussen gemaakt die vastmaakt worden met de guta perka.
- Maak een stuk of 5 lussen per kubus steek die bij de roos en het gypsophyla.
- Zo worden er 2, 3, 4 kubusjes gemaakt, naargelang de lengte van de tafel.
- Voor de grotere kubus:
- Aan de bovenkant wordt een rechthoekig stuk gesneden uit de kubus, dit zal dienen om het steekschuim in te klemmen.
- Maak er een pakje van met het inpakpapier.
- Een nat stuk passend steekschuim wordt ingepakt met huishoudfolie (behalve de bovenkant) en klem deze in de kubus.
- Maak enkele bundeltjes van de jonge wortels en zet ze vast met een kram. Zo worden de zijkanten van het steekschuim bedekt.
- Plaats de lelies: de wortels en het gypsophyla zodat alle steekschuim bedekt is.
- Dit is een leuke kubus gevuld met wortels en bloemen...
Laat het feest maar beginnen!
Bron: tuinadvies.be
Maak jouw eigen website met JouwWeb